Haspuffadás – mekkora jelentősége lehet?

Olvasási idő: 5 perc

A haspuffadás sajnos minden egyes embert érinthet nemtől és kortól függetlenül és legtöbbünk élete folyamán legalább párszor találkozik ezzel a jelenséggel, hiszen ez a leggyakoribb gyomor-bélrendszeri tünet. Egyes emberek esetében egy alig észrevehető dologról beszélünk, míg másoknál akár az életminőséget is rontó hasi diszkomfort, vagy akár komoly fájdalmak is kísérhetik a puffadást. Mindenesetre, ha gyakran észleljük magunkon azt, hogy kényelmetlennek érezzük a nadrágunkat minden ok nélkül, érdemes utánajárni, mi lehet a háttérben.

Mikor puffadhatsz?

A puffadás általában funkcionális gyomor-bélrendszeri (vagy gasztrointesztinális, GI) zavarokhoz vagy szervi betegségekhez kapcsolódik, mint például az IBS, de előfordulhat önmagában is. Pontos okai még a mai napig kétértelműek, de mindenképp közéjük sorolandó a bél túlérzékenysége, a károsodott gázkezelés, a rosszul felszívódó, fermentálódó szénhidrátok, vagy a megváltozott mikrobiom, viszont mivel ezeket a mechanizmusok sincsenek 100%-ig feltárva, ezért a kezelési lehetőségek is csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

Természetesen itt is találkozhatunk olyan házi gyógymódokkal, mint a szódabikarbónás-, almaecetes-, vagy citromos víz, esetleg a különböző tornagyakorlatok, amelyek valóban segítségünkre lehetnek, attól függően, hogy mitől alakult ki a túlzott gázképződés, vagy a túlérzékenység.

Konkrétan mitől alakulhatnak ki a tünetek?

  1. Megnövekedett bélérzékenység

Ebben az esetben a puffadás a megnövekedett bélérzékenységre és a béltartalomra tartalomra való túlságosan nagy figyelemből eredhet. Azok a páciensek, akik például IBS-ben szenvednek, sokkal inkább tudatában vannak annak, hogy mi és hogyan mozog odabent és így puffadásként tapasztalhatják a normál vagy enyhén megváltozott béltartalmat.

  1. Székrekedés

A funkcionális hasi puffadás és puffadás összefüggésben állhat a székrekedéssel. A végbélben visszatartott széklet károsíthatja a gázelszívást és lelassíthatja a bélben való áthaladást. Az egészséges önkéntesekkel összehasonlítva a puffadással küzdő betegek vastagbélben való áthaladása lassabb.

Az, hogy mi okozhatja a székrekedést, már egy más kérdés, hiszen nagy jelentősége van ilyenkor a táplálkozásnak, a mozgásnak, az egész életmódunknak. Fontos a megfelelő mennyiségű rosttartalom, az, hogy ehhez a rosttartalomhoz megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasszunk, a szervezet ásványi-anyag (főleg magnézium) ellátottsága, a mozgás mennyisége (hiszen ez gyorsítja az anyagcserét) és a pszichológiai állapot is! A székrekedés miatt kialakuló puffadás így általában a megfelelő életmóddal maradéktalanul megszüntethető.

  1. Testsúlyingadozás

A gyors súlygyarapodás a puffadás súlyosbodásával, míg a súlyvesztés az állapot javulásával jár. Egy tanulmány szerint a közelmúltban bekövetkezett súlygyarapodás a résztvevők 25%-ánál egybeesett az újonnan fellépő puffadással.

Ebből kiindulva szintén az életmód meghatározó szerepéhez érkezünk, hiszen a megfelelő kalóriadeficittel és mozgással tudjuk elérni a megfelelő testösszetételt és a zsírvesztést, amivel egyenes arányosságban fognak csökkeni a puffadásos panaszaink.

  1. Mikrobiom-felborulás, vagy diszbiózis

A vastagbél baktériumainak a szervezet számára előnytelen változása a vastagbélgáz erjedés általi fokozott termeléséhez vagy csökkent gázfogyasztáshoz vezethet, ami megnövekedett vastagbélgáztartalomhoz és puffadáshoz vezethet. Különböző vizsgálatok összefüggést észleltek a vastagbélflóra és a vastagbélgáz kémiai összetétele között. Érdekes felfedezés, hogy azok az egyének, akik kevés metántermelő baktériummal rendelkeztek, fokozott puffadást írtak le szorbit- és rostfogyasztása után. Egy 2016-os kutatás az IBS-ben szenvedő betegek egy csoportjában vizsgálta a bélmikrobióta, a hasi puffadás és a megváltozott bélrendszer közötti kapcsolatot, és jelentős változásokat talált a mikrobiótában a különböző IBS-altípusok között (hasmenéses, puffadásos, kevert, nem besorolható). A szerzők különösen megjegyezték, hogy a puffadás specifikus mikrobiális taxonokhoz, sajátosságokhoz kapcsolódik.

Mit kezdhetünk tehát a puffadással?

Ahogy azt fent is láthatjuk, a puffadás nagyon sokrétűen, több okból kifolyólag jelentkezhet. Kiemelkedően fontos tehát, hogy megtaláljuk, vajon mi okozhatja a problémát és azt kezeljük: pszichológiai a probléma? Fizikai, sporttal, étrenddel megszüntethető? Mikrobiom eredetű?

Amennyiben a probléma inkább pszichológiai, abban az esetben is segíthetjük a szervezetet sporttal, étkezéssel, viszont kiemelkedően fontos lesz a stresszmenedzsment elsajátítása, a meditáció, a jóga beiktatása az életünkbe.

Ha kizárólag fizikai a probléma, akkor az étkezést és a mozgást kell helyre tenni: megfelelő mennyiségű és minőségű rostfogyasztással, emelt folyadékbevitellel, a székrekedés megszüntetésével és olyan mozgásformák beiktatásával, amelyeket könnyen tudunk hosszútávon is folytatni.

Abban az esetben, ha mikrobiom eredetű, a bélflórát szükséges helyre tenni a szükséges bélflóraregenerálási módszerekkel. Ilyen lehet az emelt kollagéntartalmú étrend, pre- és probiotikus ételek (vagy kiegészítők), rezisztens keményítők fogyasztása és a magasabb zsír-, de moderált fehérje- és szénhidráttartalmú étrend.

Természetesen meglehet, hogy különböző problémák egyszerre állnak fenn, ilyenkor mindegyikkel foglalkozni kell, hogy helyreálljon a rend.

Bármilyen okból is alakult ki a puffadás, én arra biztatok mindenkit, hogy foglalkozzon vele, hiszen egy életminőséget és közérzetet negatívan befolyásoló állapotról beszélünk, ami általában az életmód helyes irányba való elmozdításával megszüntethető. Amennyiben pedig szükséges, kérjünk segítséget, hiszen meglehet, hogy egyénre szabott protokollra lesz szükségünk.

Prémus Viktória
funkcionális táplálkozási tanácsadó