Rendelési és szállítási kérdések
Hogyan tudok rendelni?
- Első lépésként kérjük, regisztrálj, ez mindössze 1 percet vesz igénybe.
- Ha nem ismered az anyagcseretípusodat, akkor kattints IDE és töltsd ki az Anyagcseretípus tesztet INGYEN. Az eredményt azonnal megkapod!
- Válassz étlapunkról anyagcseretípusodnak megfelelő egészséges ételeink közül és rendeld meg egyszerűen és gyorsan weboldalunkon!
- A rendelésről visszaigazolást küldünk e-mailben.
- Rendelésedet telefonon is leadhatod hétköznap 7:00 és 15:00 óra között a +36 1 205 3357 ügyfélszolgálati telefonszámunkon.
Ételrendelés ügyfélszolgálat elérhetősége
Ha segítségre lenne szükséged a rendelést illetően, vagy észrevételed van, akkor keresd kollégáinkat a telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 7:00 és 15:00 óra között a +36 1 205 3357 -es telefonszámon. Örömmel segítünk 🙂
Mikor történik az ételek kiszállítása?
Az első szállítási napon, vagy akár előtte telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül egyeztetheted a területi képviselővel az ételszállítás időpontját, hogy az megfelelő-e számodra. Az ételek kiszállítására mindennap legkésőbb 14 óráig sor kerül. Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36 1 205 3357
Rendelési határidők
Heti rendelés leadási határideje:
Online: legkésőbb a tárgyhetet megelőző szombat 13.00 óráig tudsz hétfőre rendelést leadni.
Telefonon: legkésőbb a tárgyhetet megelőző péntek 15.00 óráig.
Hétközbeni rendelési határidők:
Online: másnapra legkésőbb reggel 6:30-ig rendelhetsz; kivétel a hétfői
nap, amikor egészen 10:30-ig fogadjuk a rendeléseket. (Ha pénteken, ill.
szombaton esetleg elfelejtettél rendelni a hétre, akkor még így be tudod
pótolni).
Telefonon: csak két nappal előre tudsz ilyen módon rendelni 15:00 óráig, kivéve a hétfő, amikor 10:30-ig még tudsz másnapra is rendelni.
Fizetési módok
A következő módokon tudsz a megrendelt ételekért fizetni:
- Készpénzben a futárnál, heti rendelés esetén az első kiszállítási napon a teljes hétre vonatkozóan.
- Bankkártyával online megrendelés esetén.
- OTP SZÉP kártyával szintén online megrendelés esetén.
- Illetve MKB és K&H kártyával is lehetséges a fizetés, de ahhoz kérlek munkanapokon hívd a +36 1 205 3357 számon ügyfélszolgálatunkat.
Megrendelés módosítása, lemondása
Ha bármi okból le kell mondd az ételedet, előbb győződj meg róla, hogy esetleg nem tudod-e átkérni.
Lemondási határidők:
Telefonon: lemondást kizárólag telefonon tudunk fogadni két nappal előre 15:00-ig.
Módosítás:
Telefonon: másnapra, vagy másnaptól érvényes adatmódosítás előző nap 13:00-ig jelezhető telefonos ügyfélszolgálatunkon.
Szállítási és számlázási cím módosítása
Amennyiben változtatod a számlázási, illetve szállítási adataid, az adatmódosítás a következő munkanaptól él. Amennyiben ettől eltérően szeretnéd érvényesíteni a módosítást, kérjük jelezd emailen (rendeles@biopiacmarket.hu), vagy telefonos ügyfélszolgálatunkon: +36 1 205 3357
Metabolic Typing és Anyagcseretípus kérdések
Mi a Metabolic Typing Energia Konyha ételek titka, egyedisége?
Ételkínálatunk alapvetően anyagcsere típuson történő táplálkozást hivatott kiszolgálni. Ez a forradalmi ajánlás William L. Wolcott –
táplálkozási szakértő – által komplex rendszerbe gyűjtött táplálkozás tudományi módszer, amely számos orvos, kutató, pszichológus közel 70 évnyi
kutatómunkájának az eredménye.
Lényege – szakítva a mindenkire egyformán alkalmazható diéták követésével -, hogy mindannyian személyre szabottan, az egyedi, genetikai adottságainknak megfelelően táplálkozva érjük el a szervezetünk optimális és egyensúlyi működését a bevitt tápanyagokkal. Ez biztosítja a sejtszintű maximális energiatermelést és az idegrendszer egyensúlyát a szervezetünkben, ami a hosszútávú egészség, vitalitás és kiegyensúlyozott élet titka. Szeretnél erről többet megtudni? Kattints ide!
Mit jelent az anyagcsere típuson alapuló táplálkozás?
A Metabolic Typing ételek az anyagcsere típuson alapuló tudatos és személyre szabott táplálkozást biztosítják mindazok számára, akik szeretnék hosszútávon megőrizni, vagy visszanyerni egészségüket, magas életminőségben és energiával telve élni a mindennapokat.
A sejtszintű anyagcserénk genetikailag egyedi, optimális működése azért fontos, mert ebből nyeri az energiát a szervezet. A bevitt makrotápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) megfelelő arányával alapvetően befolyásolni tudjuk a számunkra optimális sejtszintű anyagcserét, továbbá az autonóm idegrendszer egyensúlyi működését.
Mindennek azért van jelentősége, hogy az ételünk valódi táplálék legyen: a megfelelő „üzemanyag” biztosítsa, amivel jól működik a szervezetünk. Ennek megfelelően vannak fehérje típusú ételek, amik fehérjében és zsíradékban gazdagok a tápanyag arányokat tekintve. Szénhidrát típusúak, amik szénhidrát hangsúlyosak, és egyensúlyi ételek, melyek egyensúlyi arányban tartalmazzák a fehérjét és zsírt a szénhidrát mellett.
Próbáld ki és tapasztald meg, milyen, ha tested igényei szerint étkezel! Tovább az étlapra.
Mit jelent az, hogy egyensúlyi étel?
Választékunkban alapvetően háromfajta típusú ételt találsz: fehérje, szénhidrát és egyensúlyi. Ez azért van így, mert az anyagcsere elven történő táplálkozás alapja a tápanyag arányok szigorú betartása, ami biztosítja a vegetatív idegrendszered egyensúlyát, a sejtszintű energiatermelés és ez által a vitalitás maximumát. Az egyes táplálkozási típusokra vonatkozó átlagos tápanyag arányok biztosításával készülnek az ételeink.
Egyensúlyi típusú étel átlagos tápanyag arányai: 30 % fehérje – 50 % szénhidrát – 20 % zsíradék kcal értékben.
Ez azt jelenti, hogy egy egyensúlyi típusú étel kalóriákban számolva az alábbi tápanyag arányokat tartalmazza:
30% fehérjét (húsok, halak, tojás, fehérjepor, tojásfehérjetúró, egyes ételeknél laktózmentes tejtermékek)
50% szénhidrátot (zöldségek, gyümölcsök, gabonák, pékáruk, tészták, zsírtalanított növényi tejek)
20 % zsírt (olajok, zsírok, olajos magvak).
Ezekben a tápanyag arányokban rejlik az egyedülálló és egyetlen módszer,
amivel a sejtszintű energiatermelésedet maximalizálni tudod és a vegetatív
idegrendszeredet egyensúlyba hozhatod. Mindezek biztosítják többek között a betegségekből való felépülést, a testi-lelki jóllétet, jobb stressztűrőképességet, végeredményben a hosszútávú egészséget és fiatalság megőrzését. Olvass tovább erről ide kattintva.
Mit jelent az, hogy fehérje típusú étel?
Választékunkban alapvetően háromfajta típusú ételt találsz: fehérje, szénhidrát és egyensúlyi. Ez azért van így, mert az anyagcsere elven történő táplálkozás alapja a tápanyag arányok szigorú betartása, ami biztosítja a vegetatív idegrendszered egyensúlyát, a sejtszintű energiatermelés és ez által a vitalitás maximumát. Az egyes táplálkozási típusokra vonatkozó átlagos tápanyag arányok biztosításával készülnek az ételeink.
Fehérje típusú étel átlagos tápanyag arányai: 40% fehérje – 30% szénhidrát – 30% zsíradék kcal értékben.
Ez azt jelenti, hogy egy fehérje típusú étel kalóriában számolva az alábbi tápanyag arányokat tartalmazza:
40% fehérjét (húsok, halak, tojás, fehérjepor, tojásfehérjetúró, egyes ételeknél laktózmentes tejtermékek)
30% szénhidrátot (zöldségek, gyümölcsök, gabonák, pékáruk, tészták, zsírtalanított növényi tejek)
30 % zsírt (olajok, zsírok, olajos magvak).
Ezekben a tápanyag arányokban rejlik az egyedülálló és egyetlen módszer,
amivel a sejtszintű energiatermelésedet maximalizálni tudod és a vegetatív
idegrendszeredet egyensúlyba hozhatod. Mindezek biztosítják többek között a betegségekből való felépülést, a testi-lelki jóllétet, jobb stressztűrőképességet,
végeredményben a hosszútávú egészséget és fiatalság megőrzését. Olvass tovább erről ide kattintva.
Mit jelent az, hogy szénhidrát típusú étel?
Választékunkban alapvetően háromfajta típusú ételt találsz: fehérje, szénhidrát és
egyensúlyi. Ez azért van így, mert az anyagcsere elven történő táplálkozás alapja
a tápanyag arányok szigorú betartása, ami biztosítja a vegetatív idegrendszered
egyensúlyát, a sejtszintű energiatermelés és ez által a vitalitás maximumát. Az egyes
táplálkozási típusokra vonatkozó átlagos tápanyag arányok biztosításával
készülnek az ételeink.
Szénhidrát típusú étel átlagos tápanyag arányai: 25% fehérje – 60% szénhidrát – 15% zsír kcal értékben.
Ez azt jelenti, hogy egy szénhidrát típusú étel kalóriában számolva az alábbi
tápanyag arányokat tartalmazza:
25% fehérjét (húsok, halak, tojás, fehérjepor, tojásfehérjetúró, egyes ételeknél
laktózmentes tejtermékek)
60% szénhidrátot (zöldségek, gyümölcsök, gabonák, pékáruk, tészták, zsírtalanított
növényi tejek)
15 % zsírt (olajok, zsírok, olajos magvak).
Ezekben a tápanyag arányokban rejlik az egyedülálló és egyetlen módszer,
amivel a sejtszintű energiatermelésedet maximalizálni tudod és a vegetatív
idegrendszeredet egyensúlyba hozhatod. Mindezek biztosítják többek között a
betegségekből való felépülést, a testi-lelki jóllétet, jobb stressztűrőképességet,
végeredményben a hosszútávú egészséget és fiatalság megőrzését. Olvass tovább erről ide kattintva.
Mitől személyre szabottak a Metabolic Typing ételek?
1. Az anyagcsere típuson alapuló táplálkozási rendszerben három fő táplálkozási típust különböztetünk meg: fehérje, szénhidrát és egyensúlyi. Ez határozza meg az étkezések alkalmával bevitt tápanyagoknak azt az arányát, ami biztosítja mindenki számára a genetikai egyediségéhez illeszkedően a sejtszintű maximális energiatermelést és az autonóm idegrendszer egyensúlyi működését.
2. A fő típus mellett hormontípust is megkülönböztet a rendszer. Ennek a túlsúly
kialakulásában, ill. elkerülésében van jelentősége. Vannak élelmiszerek,
melyek bizonyos hormontípusoknak kifejezetten kerülendőek, mivel
túlstimulálják a domináns hormonszervet. Ennek következménye, hogy
egyrészt kifárad az adott szerv és alulműködésre vált, másrészt lelassul az anyagcsere és hízáshoz vezet ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása.
Étlapunkon külön jelöljük minden egyes ételnél, hogy mely hormontípusnak
ajánlott az adott étel.
3. Mindezeken túl pedig figyelembe vesszük még az egyes altípusok számára ajánlott élelmiszerek listáját is, azaz, hogy mik azok az élelmiszerek, amik
fogyasztása jótékony, és melyek azok, amik kevésbé javasoltak. Minden ételünket az adott típus számára ajánlott alapanyagokból készítjük. Ezzel
tovább szűkítjük az egyes típusok kínálatát és ezzel szabjuk személyre fogásainkat.
4. Továbbá, ha bármilyen élelmiszer allergiád, vagy érzékenységed van, akkor el tudod kerülni azoknak a fogyasztását annak segítségével, hogy étlapunkon jól láthatóan jelöljük minden egyes ételnél az allergén anyagokat.
Hogyan tudok a hormontípusomnak megfelelően ételt rendelni?
A Metabolic Typing rendszerben négyfajta hormontípus van, mindegyik számára vannak kerülendő élelmiszerek, melyek fogyasztását, ha túlzásba
visszük, felborítják a hormonrendszer egyensúlyát, ami elhízáshoz és betegségekhez vezethet. Az ételeink túlnyomó többsége a hormontípusok számára
kerülendő élelmiszerek egyikét sem tartalmazzák, ezért minden típus számára fogyaszthatók. Ami ettől eltér, azt az étlapon külön jelöljük, hogy mely
hormontípusnak ajánlott, melynek nem. A típusodnak megfelelőből úgy válassz, hogy a hormonjelölést is figyelembe veszed. Ezt színkódok jelölik minden egyes
étel mellett.
Nem ismered hormontípusod? Szeretnél erről többet tudni? Kattints ide!
Hogyan biztosított a típusomnak megfelelő élelmiszerlista?
Ha ismered a típusodat, és mérésen is részt vettél, akkor tudod mit jelent az, hogy élelmiszerlista. Minden egyes típus élelmiszerlistájából a jótékony és semleges kategóriába eső élelmiszerekből készülnek az ételek. Azonban itt is elmondjuk, hogy nem jelent gondot, ha egyszer-egyszer eszel olyat, ami számodra a ritkán
fogyasztandó élelmiszerek között szerepel. Például, ha gyorségetésű típus vagy, nyugodtan választhatsz időnként a paraszimpatikus ételekből is, ha ott találsz olyat,
amit szeretsz, és szívesen megennél. Ha pl. fűszer mennyiségben van paradicsom, paprika egy ételben, ne lepődj meg, hogy gyorségetésűnek is ajánlott, mert ekkora
mennyiségben olykor szintén fogyaszthatóak. Szeretnéd megismerni részletesen, hogy milyen élelmiszer hogy hat rád? Jelentkezz be anyagcsere típus mérésre! Kattints ide!
Hogyan válasszak ételt, ha nem ismerem az anyagcseretípusom?
Ha még nem ismered a Metabolic Typing rendszert és az ételeinket, akkor olyan szemmel tekints rájuk, hogy a fehérjés ételek arányaiban sok húst, tojást, halat tartalmaznak. Sokkal többet, mint amit más ételszállító cégeknél általában kapsz. Konkrétan egy adag 500 kcal-ás étel esetén a hús adagja nyersen kb. 170-180 g csirke, pulyka; 210-240 g hal és 130-150 g marha, sertés esetén; mivel a különböző fajta húsok fehérje-, illetve zsírtartalma nagyban eltér. Emellett viszonylag kevés köretet (szénhidrátot) tartalmaz, ami első pillantásra meglepően kevésnek tűnhet annak, aki nem ismeri módszert.
A szénhidrátos ételek nyújtják az általunk leginkább megszokott étel „kinézetét”. Arányokat tekintve kevesebb a hús, a fehérje. Egy 500 kcal ételben nyersen kb. 90-110 g csirke, pulyka, 130-150 g hal és 80 g sertés van az étel típusától függően. Emellett nagyobb mennyiségű, többnyire lassú felszívódású szénhidrátot: nagy adag rizst, kölest, tésztát, egyéb gabonát vagy zöldséget fogsz találni.
Az egyensúlyi ételek, egyensúlyi arányban tartalmazzák a húst, tojást (fehérjét) és a zsiradékot a körettel (szénhidráttal) szemben.
Ha szeretnéd megtudni a típusodat, akkor töltsd ki anyagcseretípus kérdőívünket. Ha szeretnéd pontosan megismerni a rád jellemző, genetikailag örökölt tulajdonságaidat, amelyek meghatározzák a táplálkozási típusodat, akkor gyere el egy anyagcseretípus mérésre, ahol az anyagcseretípusod mellett kiderül, mely élelmiszerek hizlalhatnak, illetve melyek jótékonyak, vagy éppen kerülendők számodra.
Mire figyelj a táplálkozás mellett, hogy maximálisan kamatoztasd a Metabolic Typing módszert?
A számodra megfelelő típusú ételt rendeld, és minden egyes étkezéskor tartsd be ezeket az arányokat!
Hagyj 4 óra szünetet az étkezések között! Hidd el, könnyedén kibírod, ha a
tápanyag arányaidnak és energiaszükségletednek megfelelően eszel!
Az étkezések között lehetőleg csak vizet vagy natúr teát igyál! Minden más emésztési folyamatot indít be. Evés közben sem javasolt inni, mert felhígítja az emésztő enzimeket és romlik az emésztés hatékonysága.
Ne nasizzál, még ha az „egészséges” is! Egyél, ha éhes vagy és annyit, amennyire szüksége van a szervezetednek!
Mozogj rendszeresen, nagyon fontos a szervezetednek! Találj valami olyat, amit örömmel csinálsz, és könnyen fordítasz majd rá időt!
Figyelj, hogy elegendő idejű és minőségi legyen a pihenés a mindennapokban!
Ételeink mentességére és alapanyagaira
vonatkozó kérdések
Miért kerüljük ételeinkben a tej, illetve kazein és a glutén használatát?
A Metabolic Typing módszer nem javasolja a glutén, a tej- és tejtermékek, valamint a cukor fogyasztását. Még egy egészséges ember számára is érdemes alacsony szinten tartani ezek bevitelét. Egy egyensúlyból kibillent, egészségügyi problémákkal küzdő vagy stressz által lerombolt, kimerült szervezetnek pedig egyenesen kerülendőek ezek az élelmiszerek.
Miért?
A glutén és a kazein (tejfehérje) a két legnehezebben emészthető fehérje. Hosszútávon gyulladásos folyamatokat válthatnak ki, ami nagyon megterhelő a szervezet számára. Ide tartoznak az autoimmun betegségek is, mint a Hashimoto pajzsmirigy autoimmun gyulladás, a rheumatoid arthritis, a sclerozis multiplex, az SLE, a Sjögren-szindróma, vagy a vitiligo.
Ha a gyulladás az emésztőrendszert érinti, akkor nehézkessé válnak az emésztő és felszívódó folyamatok, felborul a bélflóra egyensúlya, és ezek különböző kellemetlen tüneteket okozhatnak. Ilyenek lehetnek az ismeretlen eredetű hasi fájdalmak, puffadás, gyomorégés, székletproblémák stb. Ha az elfogyasztott étel nem tud megemésztődni és a benne lévő tápanyagok, vitaminok, nyomelemek felszívódni, akkor egyre rosszabb állapotba kerül a szervezet, azt érezzük, hogy valami nincs rendben.
A fő célunk az, hogy amit eszünk, attól energiához jusson a szervezet, ne pedig energiát veszítsen. Ha a sejtszintű energia folyamataink rendben működnek, akkor az az egész szervezet működésére jótékonyan hat ki.
Gluténmentesen szeretnék étkezni, tudok rendelni?
Igen, a Metabolic Typing ételek mindegyike gluténmentes. Csak gluténmentes tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használunk, sőt konyhánkban a
keresztszennyeződés lehetőségét is kizárjuk. Igy cöliákiásan is nyugodtan rendelhetsz ételt, minden erre vonatkozó előírást szigorúan betartunk.
Cöliákiásan is rendelhetek ételt?
Igen, a Metabolic Typing ételek mindegyike gluténmentes. Csak gluténmentes tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használunk, konyhánkban a
keresztszennyeződés lehetőségét kizárjuk. Igy cöliákiásan is nyugodtan rendelhetsz ételt, minden erre vonatkozó előírást szigorúan betartunk.
Laktóz-, kazein-, tejmentes ételt tudok rendelni?
Igen. Legtöbb ételünk tej-, és tejtermékmentes. Ezekben az ételekben az étel jellegétől függően rizstejet, kókusztejet, GM zabtejet, kókusztejszínt, tojásfehérjetúrót használunk a tejtermékek helyettesítésére. Találsz laktózmentes ételt is kínálatunkban, ha csak azt kell vagy azt akarod kerülni.
Cukormentesen szeretnék, illetve kell étkeznem, tudok rendelni?
A Metabolic Typing ételek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Sőt, az alapanyagainkat is úgy válogatunk össze, hogy szigorúan cukormentesek legyenek.
Kizárólag stevia, eritrit keveréket használunk édesítésre. Gyümölcsöket is korlátozottan használunk (ezek természetes cukortartalma megjelenik az ételek részleteiben), így nyugodtan étkezhetsz nálunk, ha inzulinrezisztencia, cukorbetegség, fogyókúra vagy épp tudatos táplálkozás miatt kerülöd a cukrot.
Szeretném kerülni a mesterséges adalékanyagokat, tudok rendelni?
Igen. Minden ételünk teljesen mentes mindenfajta mesterséges adalékanyagtól, tartósítószertől, ízfokozótól. Ételeinkkel egészségtudatos táplálkozást szeretnénk
támogatni.
Milyen fő alapanyagokból készülnek a Metabolic Typing Energia Konyha ételek?
Minden fogásunk és termékünk glutén-, laktóz-, cukormentes, valamint adalék- és tartósítószermentes alapanyagokból készül, amiket nagy gondossággal válogatunk össze. A kínálatunk legnagyobb része tej- és tejtermékmentes is. Az üzemünkben kizárólag gluténmentes tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszereket használunk, sőt garantált a keresztszennyeződés lehetőségének elkerülése is, így cöliákiások is fogyaszthatják ételeinket! Ételeink kókuszzsírban és libazsírban készülnek, mivel ezek közepes szénláncú telített zsírsavakat tartalmaznak, ezért bírják a hőkezelést, és nem alakulnak a szervezet számára káros transzzsírokká.
Cukor helyett eritrittel és steviával édesítünk.
A fűszerek és fűszerkeverékek is, amiket az ételekbe teszünk adalékanyagmentesek, nem tartalmaznak cukrot és tartósítószert.
Nálunk nagyrészt lassú felszívódású gabonákat találsz köretként, mint pl. barna és basmati rizs, quinoa, köles, GM zabtöret, és sűrítésre is barna rizslisztet, GM zablisztet, tápiókalisztet használnak szakácsaink. Ezek másképp viselkednek, mint a normál búzaliszt. Így a mártások, szószok állaga a megszokottól eltérhet, ezeket nyúlósabbnak találhatod; ne ijedj meg, ez ezért van.
Tésztaételekben GM kukoricás tésztát, rizstésztát és paleo tésztát használunk.
A tejet és tejtermékeket rizs-, kókusz-, és GM zabtejjel, illetve rizs- és kókusztejszínnel pótoljuk. Házilag készítjük a totut (tojásfehérjetúrót). Ez kedvelt alapanyag nálunk, mert ezzel a fehérjetartalmat változatos módon tudjuk az ételekben biztosítani. Kedvelt édességeket tudunk előállítani, mint pl. a vargabéles vagy a túrógombóc.
Mekkora adag – azaz milyen kcal tartalmú – ételt válassz?
Két fajta kcal adagban készülnek a Metabolic Typing Energia Konyha ételek. Egy normál: 400-500 kcal, és egy bővített: 600-750 kcal értékben. Azért kcal-ban
vannak nálunk meghatározva az ételek és nem grammban, hogy tudd követni a számodra optimális kcal mennyiségeket az étkezésekkor.
Hogy melyik adagot válaszd, azt a napi kcal szükségleted határozza meg, illetve az, hogy melyik főétkezés nálad a hangsúlyos (ebéd vagy vacsora). Ha azt érzed,
hogy nem laksz jól vagy hamar éhes leszel egy általad kiválasztott ételtől, az két okból lehetséges: vagy nem az arányaidnak megfelelő volt az étel vagy kevés volt a
bevitt kcal mennyiség. Mindkettőre pontos választ kaphatsz anyagcseretípus mérésen.
Ha a Neked való arányban és mennyiségben fogyasztod az ételeidet, akkor nem leszel éhes két étkezés között, nem kívánod a nassolást és kiegyensúlyozottan
magas energiaszinten leszel. Napi háromszori, négyszeri étkezés bőven elegendő, ha a Metabolic Typing ajánlást követed. Fontos még tudni, hogy a minőségi
alapanyagokból készült, arányoknak megfelelő ételből kevesebb is elég, hosszan tartó jóllakottságot okoz úgy, hogy közben nem terheli az emésztőrendszert.
Mely ételeket válasszam, ha IR-es vagy cukorbeteg vagyok?
A legtöbb ételünk nem tartalmaz tejet, tejtermékeket, glutént és cukrot, ami már önmagában nagyban hozzájárul ahhoz, hogy javuljon az egészségi állapotod. Ugyanis a tejcukor (laktóz) és a tejfehérje (kazein) vércukorszint emelő hatása magas és az inzulintermelést is 6-8-10 szeresére emelheti a szervezetben.
Ez megterheli a hasnyálmirigyet. Továbbá az emésztést is nehezítik ezek az élelmiszerek, hosszútávon gyulladást is okozhatnak. Tudd, hogy a tejtermékek kiváltása a laktózmentes változatra nem elég.
Sőt, még rosszabb egy IR-s számára, ugyanis a laktáz enzimmel szétbontott cukor molekulák nagyobb inzulinválaszt követelnek a szervezettől. Ha kóstoltál már laktózmentes tejet, akkor tudod, hogy édesebb az íze, pont azért, mert „több” cukor van benne!
Az IR visszafordítható, de ennek egyik fontos tényezője a megfelelő táplálkozás. Olyan diétát kövess, amivel elindulhatsz a gyógyulás felé. A Metabolic Typing IR diétát úgy állítottuk össze, hogy elérheted vele az egyenletes vércukorszintet, a hasnyálmirigy kímélését. Ezzel tudod igazán segíteni, hogy a szervezetedben elindulhasson a regeneráció. Nálunk az IR jelöléssel ellátott ételek a legszigorúbb kritériumoknak is megfelelnek, így garantáltan jobban leszel – akkor is ha esetleg a 160g diétával nem értél el sikert – , és mégsem fogsz éhezni, szenvedni.
Milyen ajánlások mentén készül a Metabolic Typing IR, ill. cukorbeteg diéta?
Az inzulinrezisztencia visszafordítható táplálkozással, már hónapok alatt jelentősen javulhat az állapotod, ha a számodra igazán megfelelő diétát követed. Az alábbi ajánlások mentén készítjük inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kínált ételeinket. Ha ezeket kitartóan követed, nagy eséllyel számíthatsz javulásra és gyógyulásra:
Ne terheld tovább a szervezeted a túl sok vagy rossz minőségű – gyorsan felszívódó – szénhidráttal, amik hirtelen megemelik a vércukorszintet. Ezt mi minden étellel biztosítjuk Neked.
Figyelj arra, hogy a szénhidrát mellett fogyassz kellő mennyiségű fehérjét és zsiradékot, mert ez lassítja a szénhidrátok felszívódását. Ha minden étkezésnél viszel be a típusodnak megfelelő mennyiségű fehérjét és zsiradékot is, az segíteni fog a vércukorszint ingadozásának elkerülésében. Ha nem ismered az anyagcsere típusodat, akkor IR ikonnal jelzett ételekből válogass.
Ételeink nagy része, de főleg a fehérje típusúak, IR barátak, ezek a megelőzést is szolgálják. Miért is? Mert lassan felszívódó gabonákat használunk, olyan alapanyagokat, amik segítik az emésztést; cukor helyett steviával és eritrittel édesítünk, mellőzük a tejet, tejtermékeket, mivel a tejcukor (laktóz) és a tejfehérje (kazein) vércukorszint emelő hatása magas és az inzulintermelést is 6-8-10 szeresére emelheti a szervezetben.
Az IR ikonnal jelölt ételeink pedig további olyan kritériumoknak is megfelelnek, amelyek támogatják IR diétádat. Ezek nem tartalmaznak burgonyát, hüvelyest, gyümölcsöt, kukoricát, tésztát (kivéve paleo tésztát), és alacsony glikémiás terhelésűek.
4 óra szünetet tarts minden étkezés között, hogy a hasnyálmirigyedet kíméld, hiszen a túlzott inzulintermelés miatt folyamatosan terhelt a működése. Adj időt az étkezések között, hogy pihenhessen a hasnyálmirigyed, ezzel mellesleg a gyomrodnak és az emésztésednek is jót teszel.
160g –os diéta szerint javasolt szénhidrát bevitelt is tartani tudod – ha szeretnéd – a 750 kcal-ás fehérje típusú ételeinkkel, amit nálunk rendelsz.
A fentiekkel, amit a Metabolic Typing ételek mind biztosítanak számodra, elérheted az egyenletes vércukorszintet, a hasnyálmirigy kímélését, amivel elkezd
fellélegezni a szervezet és elindulhat a regeneráció. Ha ezen felül szeretnél személyre szabott tanácsadást a diétádat vagy állapotodat illetően, jelentkezz be tanácsadásunkra.
Még egy tévhit, amit szeretnénk tisztázni: Nyugodtan ehetsz krémlevest, attól függetlenül, hogy pépesítve van benne a zöldség, még ha egy kis krumpli van benne
sűrítésnek, az sem gond, hidd el! Sokkal fontosabbak a tápanyag arányok, és a „kevesebbszer többet” elv. Nálunk az IR jelöléssel ellátott ételek a legszigorúbb kritériumoknak is megfelelnek, garantáltan jobban leszel, és mégsem fogsz éhezni, szenvedni.
Az ételek fűszeressége
Nagyon fontos, hogy finom, kiváló minőségű ételt kapj, és öröm legyen az egészéges étkezés. Mindenben különbözőek vagyunk, így az ízvilágunkat és a só használatot tekintve is. Nem tudunk úgy ételt készíteni, hogy mindenki ízlésének megfeleljen. Ha Neked hiányzik a só, sózd meg az ételt, mert annak is ehető kell, hogy legyen, aki érzékenyebb az ízekre.
Ne félj az ízektől, fűszerektől! Tiszta, adalékanyagmentes fűszerekkel, fűszerkeverékekkel dolgozunk, nem használunk ízfokozókat. A fűszernövények, még ha szárítottak is, segítik az emésztést. A diétás étel nálunk kellemes ízélményt is biztosít!
Egyéb kérdések
Vannak gyerekételek a kínálatban?
Igen. Egyre nagyobb az igény a jó minőségű, élelmiszer érzékenységet kiszolgáló gyerekételekre a közétkeztetés kínálta lehetőség mellett. Tudjuk, hogy milyen fontos, hogy a gyerekek egészséges táplálkozzanak, és azt egyék, ami a fejlődésüknek és a szervezetük számára a legmegfelelőbb.
KID ételeinket ezért alkottuk meg, amelyek glutén-, laktóz- és cukormentesek. Kétféle adag mennyiségben kínáljuk őket, kicsiknek 250-350 kalóriás, nagyobbaknak pedig 400-500 kcal-ás adagban.
Hogyan melegítsd meg az egyes ételeket, hogy azok elfogyasztása a legjobb élményt nyújtsa. Hőkezelési útmutató.
Receptjeink hosszú évek szakmai tapasztalatának eredményeként születnek. Csapatunk minden tagja azért dolgozik, hogy az asztalodra a legfrissebb, legízletesebb, legegészségesebb ételek kerüljenek. Az optimális íz és textúra elérésének érdekében arra is ügyelni kell, hogy fogyasztás előtt hogyan hőkezeljük az egyes fogásokat. Összeállítottunk egy rövid útmutatót annak érdekében, hogy minden ételünk a lehető legjobb formában kerüljön a tányérodra.
Hagyományos levesek:
Ízlés szerint melegíthetők, akár forráspontig.
Krémlevesek:
Ezek a levesek fehérjeporral dúsítottak. Nagy tisztaságú fehérje izolátumunk tojásfehérjéből készül, ami bizonyos hőmérséklet fölött kicsapódik. Ez az egészségre ártalmatlan, de csökkenti a leves élvezeti értékét, ezért 60 °C fölé nem javasolt felmelegíteni. Mikróban maximum 500 Watton, 1-1,5 percig melegítsük.
Máj:
Túlsütése esetén megsötétedik, és kemény lesz. Serpenyőben lefedve, pár csepp víz hozzáadásával, alacsony hőmérsékleten, mikróban maximum 500 Watton, 1-1,5 percig melegítsük. Sózni, amennyiben szükséges, csak a melegítést követően szabad.
Halak:
Túlsütés esetén kiszáradhatnak, megkeményedhetnek. Serpenyőben lefedve, pár csepp víz hozzáadásával, mikróban maximum 500 Watton, 1-1,5 percig melegítsük.
Húsok:
Túlsütés esetén kiszáradhatnak, megkeményedhetnek. Serpenyőben lefedve, pár csepp víz hozzáadásával, mikróban maximum 600 Watton, 1-1,5 percig melegítsük.
Tészták:
Túlmelegítéstől kiszáradhatnak. Főzőedényben kislángon, lefedve, mikróban maximum 500 Watton, 1-1,5 percig melegítsük egy kis víz hozzáadásával.
Egytálételek:
Túlmelegítéstől kiszáradhatnak. Főzőedényben kislángon, lefedve, mikróban maximum 500 Watton, 1-1,5 percig melegítsük.
Főzelékek:
Vega verziójuk fehérjeporral dúsított. Nagy tisztaságú fehérje izolátumunk tojásfehérjéből készül, ami bizonyos hőmérséklet felett kicsapódik. Ez az egészségre ártalmatlan, de csökkenti az étel élvezeti értékét, ezért 60 °C fölé nem javasolt felmelegíteni. Mikróban maximum 500 Watton, 1-1,5 percig melegítsük.
Desszertek:
Ételeinket az elkészülésüket követően azonnal 5 °C-ra hűtjük. Ezt az eljárást sokkolásnak nevezik, ez biztosítja a lehető leghosszabb eltarthatóságot. Sok édesség finomabb langyosan, ezért fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből minimum egy órára.
Mártások, sűrített ételek:
A gluténmentes lisztek másképp viselkednek, mint a gluténtartalmú gabonából készültek, így az állaguk is más lesz az ételekben, amiket ezekkel sűrítünk. Hidegen nyúlósnak tűnhet az állaga a mártásoknak, főzelékeknek, de ne ijedj meg, ez a melegítéstől megszűnik és kellemes élményt ad az elfogyasztásuk!
Étlap használat ismertetése
Ha először jársz oldalunkon, olvasd el ezt a rövid útmutatót. Könnyebben fogsz eligazodni az étlapunkon és jobban megérted, hogyan tudsz személyre szabottan
ételt választani.
Az Étlapon alapvetően két kategóriában találsz ételeket:
- Hagyományos mentes ételek:
Ezek az ételeink glutén, tej- és tejtermékmentesek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és adalékanyagot sem. Figyelünk arra, hogy minél kevesebb allergén anyagot használjunk a konyhánkon. Így abban az esetben is, ha élelmiszer intoleranciád vagy étel allergiád van, jó eséllyel találsz nálunk számodra megfelelő ételt.
Ha egyéni igényeid, élelmiszer érzékenységeid vannak, akkor az étlap tetején található ’Szűrés’ gomb alatt bejelölhető opciókkal tudod szűkíteni és így magadra szabni a kínálatot.
Egyrészt az ’Étrendek szűrése’ opcióval speciális étrendet tudsz választani magadnak, ha pl. IR-es, cukorbeteg, vagy vegetáriánus vagy. Másrészről ’Allergén anyagok szűrése’ opcióval pedig ki tudod jelölni, hogy mely allergén anyagokra vagy érzékeny. Ha ezt megteszed, akkor csak olyan ételeket fog számodra ajánlani az étlap, melyek garantáltan nem tartalmazzák ezeket az összetevőket!
2. Anyagcseretípusra szabott ételek:
Fehérje típusú ételek: tápanyag arányokat tekintve fehérjében és zsírban gazdag ételek.
Szénhidrát típusú ételek: tápanyag arányokat tekintve jó minőségű, lassan felszívódó szénhidrátban (gabona, zöldség, pékáru stb.) gazdag ételek.
Egyensúlyi ételek: egyensúlyi mennyiségben tartalmazza fehérjét, zsírt a szénhidrát mellett.
Ezeknél az ételeknél a hormontípusra vonatkozó ajánlást is megtalálod.
Ha csak a típusodra vonatkozóan szeretnéd látni a kínálatot, az étlap tetején található funkció segítségével – ’Válassz ételtípust!’ – jelöld be a kívánt típust. Ha nem tudod a típusodat, de szeretnéd megismerni, kérdőívünk segítségével megtudhatod ide kattintva, vagy gyere el anyagcseretípus mérésre.
3. Ha egyéni igényeid, élelmiszer érzékenységeid vannak:
Az étlap tetején található ’Szűrés’ gomb alatt bejelölhető opciókkal tudod szűkíteni a Rád szabott kínálatot ennek a kritériumnak a mentén is.
Az ételek tárolása, eltarthatósága
A kiszállított ételt a kézhezvételt követően, ha rövid időn belül nem fogyasztod el, kérjük, hűtőben tárold! Az ételtároló doboz tetejének eltávolítása után mikrohullámú sütőben vagy serpenyőben melegítheted meg az ételt. Természetesen, mi a serpenyőben történő melegítést javasoljuk, mivel így az ételek jobban megőrzik természetes tápanyagtartalmukat, mintha mikrohullámú sütőt használnál. Melegítésre vonatkozó javaslatainkat kérjük, olvasd el a Hogyan melegítsd meg az egyes ételeket, hogy azok elfogyasztása a legjobb élményt nyújtsa. Hőkezelési útmutató pontban. Ételeink felbontás nélkül, hűtőben tárolva két napig fogyaszthatóak.